Calator prin Romania

Prima Scoala Romaneasca

Brasov un oras in care istoria si cultura respira prin ficare cotlon al cetatii.La cativa kilometrii distanta de centrul istoric Piata Sfatului si Biserica Neagra se afla cartierul Schei .In Scheii Brasovului se afla Biserica Sf.Nicolae in curtea careia se afla prima scoala romaneasca.
Construita în 1495 cladirea muzeului pastreaza elementele stilului baroc de la modificarile care i-au fost aduse în anii 1760.
In sec. XI-XIII se scrie „Omiliarul”-manual scolar, iar in 1292 se consemneaza in vechile documente biserica. Prin 1495 se construieste scoala si biserica cu sprijinul voievodului Vlad Calugarul(Vlad Calugarul a fost fratele vitreg al lui Vlad Tepes si fiul lui Vlad Dracul. Dupa moartea fratelui sau, Vlad Calugarul a condus Tara Romaneasca în anul 1481 si între anii 1482 si 1495)

Dicaonul Coresi(d. 1583,Brasov) tipareste in Schei primele carti de circulatie in limba romana(1556-1583).Prin secolul XVI. apare primul manual de filozofie, scris de dascalul Barbu Hoban .
In 1757, apare la scola din Scheii Brasovului prima gramatica scrisa in limba Romana de catre dascalul brasovean Dimitrie Eustatievici(1730 – 1796).
Protopoul Eustatie Grid(1721-1767 este fiul protopopului scheian Vasile Grid. Gratie pregatirii sale intelectuale, cronicarul local, David Cepescu, îl prezinta ca ,,un om impodobit cu stiinte si cu mare întelepciune’’) ridica etajul scolii .

In 1848 George Ucenescu (n. 1830, Cisnadie, comitatul Sibiu – d. 25 ianuarie 1896, Brasov) a fost un cantaret si dascal roman, profesor de muzica la primul gimnaziu românesc din Brasov. Este presupusul autor moral al melodiei imnului Desteapta-te, romane!. În 1848, la cererea lui Andrei Muresianu, Ucenescu i-a intonat mai multe melodii populare pentru niste versuri de-ale sale (poezia „Un rasunet”). Una dintre ele, intitulata „Din sanul maicii mele”, va fi aleasa în cele din urma, devenind peste ani imnul Romaniei.

Daca vreodata pasii va poarta prin Scheii Brasovului nu ratati muzeul si Biseica Sf.Nicolae.
Museul se poate vizita zilnic intre orele 09-17,taxa de intrare :10 lei adulti si 5 lei elevi/studenti.

Calator prin Romania

Partajează asta:

Apreciază:

Lasa un comentariu...

%d blogeri au apreciat: